Pizza acasa

00:57 ime 0 Comments

Planuiesc de ceva vreme sa scriu despre pizza facuta in casa. La noi sambata e uneori zi de pizza. Mai e zi de pizza cand nu avem nimic prin frigider in afara de resturi de branza, legume sau carnuri. Vedeti voi, pizza asta poate sa fie si planuita in avans, dar poate fi si o salvare cand nu stii ce sa mai faci de mancare. Pentru copii e genial pentru ca e practic paine cu chestii pe ea, plus ca pot participa intens la pregatire. Ieri, de exemplu, fi-mea si-a facut singura o pizza mica pe care a si mancat-o, deci n-a fost doar o joaca. Ce sa zic, o pregatesc intens pentru Masterchef:)).

Metoda

E simpla. Eu framant la masina de paine pentru ca asta imi lasa mainile libere ca sa mai fac si altceva intre timp. Pentru 4 pizza de 30 de cm eu folosesc cantitatile de mai jos:

320 ml apa
2 linguri ulei de masline
o lingurita de sare
640 g faina alba
o lingurita si jumatate de drijnie uscata

Daca framantati la masina de paine puneti ingredientele in masina in ordinea de mai sus si selectati programul de framantare fara coacere (la masina mea programul se numeste "aluat pentru paine")

(Daca framantati de mana, apa trebuie sa fie usor calduta. Puneti faina amestecata cu sare intr-un castron mai mare si faceti o groapa in mijloc. Drojdia o dizolvati in apa si turnati apa peste faina treptat. Amestecati. Adaugati si uleiul de masline. Cu curaj bagati mainile in coca si framantati pana nu se mai lipeste. Mai puteti adauga faina daca e cazul. I am not very good at this, dar cam asa se face.)

Dupa framantare, aluatul se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul. 30min-1 ora, acoperit cu un prosop sau cu folie alimentara. Aluatul se poate dospi si la frigider, doar ca dureaza mai mult. Mie mi se pare ca aluatul se manevreaza cel mai usor daca sta la frigider o vreme.



Pizza cu jambon si ardei iuti

Inainte sa intindeti aluatul porniti cuptorul la maxim. Cand intra pizza trebuie sa fie bine bine incins. Intindeti aluatul si puneti-l in tava in care ati presarat putin malai in prealabil. Malaiul are rolul de a impiedica blatul sa se lipeasca. 

Baza pe orice pizza este sosul de rosii si mozzarella. Mozzarella sa fie in zer, nu din cea vidata, care arata ca un cascaval. 

Pentru sos:
Pasta de tomate
Usturoi - pisat
Busuioc sau Oregano - uscate sau proaspete

Nu scriu cantitati la sos. Totul se pune dupa gust.

Sosul se intinde peste blat. Cam 2 linguri pe o pizza de 30 de cm. Nu trebuie sa fie nici prea mult pentru ca riscam sa se inmoaie blatul prea tare. Peste sos se pune mozzarella. Multa preferam noi. Bilutele se rup cu mana si se pun din loc in loc. Apoi posibilitatile sunt infinite. Peste baza asta de sos de rosii si branza puteti adauga ce minuni va trec prin cap. Recomandarea mea este sa nu exagerati. 2-3 ingrediente suplimentare e suficient. Si nu supra aglomerati pizza. 

Pizza intra in cuptorul super fierbinte si se coace in 7 minute. Stati pe langa ea. Sa nu se arda:)

Mai jos cateva idei de toppinguri

Pizza cu sunca de curcan

Pizza cu branza si ardei iuti

Pizza cu pesto si ton

Pizza cu chorizo si porumb dulce

Pizza cu sardine picante si capere


Pizza cu piept de curcan la cuptor si spanac (child friendly) - aveam niste resturi de curcan de la un pranz anterior
Pizza cu dovlecei, telemea si marar (child friendly)
Pizza cu ardei gras si porumb (child friendly)

Tips & Tricks


1. Aluatul este mai usor de intins daca sta o vreme la rece. Il puteti lasa peste noapte la frigier, dar trebuie scos cu 30 de minute inainte de a-l intinde. Aluatul se poate congela fara probleme.

2. Tava in care coaceti pizza e bine sa aiba fundul subtire. Cuptorul bine incins si tava subtire garanteaza un blat crocant.

3. Cuptorul e bine sa fie foarte bine incins, iar tava trebuie sa fie mai aproape de partea superioara a cuptorului. 

4. Mozzarella sa fie din cea in zer. Nu gen cascaval, la vid. E mare diferenta intre ele.

5. Pizza se coace repede. Stati cu ochii pe ea. 7 minute si e gata.

6. Pizza se mananca cu mana. :)

Eat responsibly!

Imi cer scuze, dar toate pozele sunt facute cu telefonul.

You Might Also Like

0 comments: