Cremsnit

01:10 ime 2 Comments

Fiind foarte dornica sa prajituresc, dupa mult timp in care nu m-am mai bucurat de aceasta activitate, in weekendul asta am profitat de disponibilitatea mai multor bone si am facut un Cremsnit. Prajitura asta nu pot sa spun ca m-a incantat prea tare vreodata, dar avand in vedere ca lucruri cu ciocolata/cacao nu am voie sa mananc si alte lucruri mai complicate nu am timp sa fac m-am decis asupra ei. Si m-am pus pe treaba. In primul rand am fost la cumparaturi pentru ca fiind in "vacanta" la mama nu dispun de stocuri de amidon, pastai de vanilie si alte lucruri pentru copt. Daca stiam ca nu dispun nici de mixer sau robot de bucatarie cumparam si asa ceva. N-am stiut si a trebuit sa mixez manual cu telul si mainile mele obosite de carat copil in brate. Mi-am mai modelat bratele cu ocazia asta ca sa arat bine la botez nu de alta.

Cu ocazia acestui prajiturit am descoperita ca:
- NU stiu sa fac poze pe o suprafata lucioasa
- NU fac poze frumoase in graba 
- capsunile care se gasesc acum in magazine NU sunt bune
- NU mai stiu sa ma organizez bine in bucatarie
- Cremsnitul facut in casa e chiar BUN

Asadar, trebuie sa cumparati daca nu aveti:
1L de lapte
o pastaie de vanilie
5 oua
150g zahar (sau 200 daca vreti sa vi se aplece)
100g de amidon
o cutie mica de frisca
un pachet de foietaj sau foi speciale pentru cremsnit 
un mixer


Laptele se fierbe cu vanilia. Adica pastaia de vanilie se taie pe mijloc, se scot semintele si se pun in lapte. Punem si pastaia in lapte, dar la final o scoatem. Ouale se separa albus de galbenus. Albusurile se bat spuma de preferat cu mixerul. Se adauga treptat zaharul si se bat in continuare pana obtinem o spuma tare si lucioasa. Apoi se adauga unul cate unul galbenusurile si la final amidonul. Chestia rezultata se pune peste laptele care a dat in fiert, incetisor, incetisor si se amesteca in continuu cu o lingura de lemn. Important este sa fiti cu ochii pe treaba asta si vasul in care fiermeti laptele sa fie suficient de mare incat sa cuprinda si compozitia de albusuri. Impreuna se vor umfla, asa ca alegeti un vas mai mare decat mai mic (asa cum am facut eu...). Asa. Amestecati in continuu deci pana cand crema se ingroasa si cade greu de pe lingura. Cand e gata se tine la rece peste noapte sa se intareasca bini di tat. 

A doua zi coaceti foile (foietaj) si bateti frisca tare. Pentru asamblare puneti o foaie, apoi peste puneti crema de vanilie, frisca, iar a doua foaie o faramitati si o presarati deasupra. Aruncati niste zahar pudra asa de design si niste capsuni de-astea de extrasezon si gata desertul de duminica. Faceti mult ca nu o sa ajunga. E tres bon! (Inainte de servit mai trebuie tinut putin la rece pentru ca altfel se prelinge crema)

Bine ca am avut copil cuminte in weekend si bone bune, ca am stat si eu linistita si am ras mult in familie asa. Repetir imi doresc. Weekendul viitor vin cu alta prajitura rapida si fara ciocolata. 

Acum de-ar iesi soarele sa iesim si noi din casa...

You Might Also Like

2 comentarii: