Tort cu lamaie si nuca de cocos

10:50 ime 3 Comments

Sa inceapa 2014! Cu tort! Si cu sanatate si bucurie!
 
 
Pentru blat
7 oua
14 linguri de zahar
7 linguri de apa calda
14 linguri de faina
esenta de lamaie
 
Pentru sirop
1/2 pachet de margarina
o cana de apa
1/2 cana de zahar
sucul si coaja rasa de la 2 lamai mari
 
Pentru crema
4 galbenusuri
500ml lapte
100g zahar
40g amidon alimentar
o pastaie de vanilie
esenta de cocos (optional)
 
Pentru ornat
Frisca
fulgi de nuca de cocos
 
 
Incepem cu blatul. Mai intai pornim cuptorul la 180C. Apoi batem albusurile spuma cu zaharul. Adaugam galbenusurile, apa si esenta de lamaie. La final incorporam faina, cam 14 linguri, pana cand compozitia are o consistenta ca cea pentru chec. Punem intr-o tava cu pereti detasabili tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor cam 30-40 de minute sau pana cand incercand cu o scobitoare in mijloc, aceasta iese curata.
 
Pentru sirop punem toate ingredientele, mai putin lamaia, intr-un vas pe foc. Fierbem pana se topesc margarina si zaharul. Luam de pe foc si adaugam sucul si coaja rasa de la lamai. Lasam sa se raceasca.
 
Pentru crema punem pe foc laptele cu zaharul si semintele din pastaia de vanilie pana se incalzeste bine. Galbenusurile le frecam cu amidonul intr-un castron. Cand laptele s-a incalzit il turnam cate putin peste galbenusuri si amestecam incontinuu. Din aproape in aproape punem tot laptele peste galbenusuri amestecan mereu. Rasturnam inapoi in vasul unde a fost laptele toata compozitia si o punem pe foc mic amestecand incontinuu pana cand crema se intareste. Adaugam si esenta de nuca de cocos. Cand capata consistenta dorita se ia de pe foc si se da la rece.
 
 
 
Pentru asamblare, blatul se taie in doua si se monteaza in tava cu pereti detasabili incepand cu partea de sus a blatului care este putin bombata. Pentru ca tortul sa fie drept vom intoarce practic blatul cu fundul in sus:). Punem primul blat pe fundul tavii si il insiropam abundent cu, bineinteles, sirop. Apoi punem crema. Va parea problematic pentru ca blatul se va dezintegra putin cand veti intinde crema. Dar pana la urma iese. Aveti rabdare. Punem si al doilea strat de blat si il insiropam abundent. Apoi dam la frigider unde margarina din sirop se va intari si va tine tortul destul de teapan cand il vom scoate din tava.
 
Dupa vreo ora, doua, indepartam cu grija peretii tavii de tort si imbracam tortul intr-un strat subtire de frisca. Zic subtire pentru ca frisca nu trebuie sa se simta la gust, trebuie doar sa tina fulgii de cocos pe care ii vom presara din abundenta peste tort. Va fi alb si racoros si va merge de minune dupa o masa grea cu multe carnuri si usturoaie.

Tortul a fost o colaborare cu mama soacra. Daca nu aveti chef de creme, blatul poate deveni o super prajitura. Adica il faceti intr-o tava dreptunghiulara, il insiropati bine de tot si pe deasupra presarati nuca de cocos. Si voila, Prajitura cu lamaie.

Pofta buna!
 
Eat responsibly!



You Might Also Like

3 comentarii:

  1. Este super bun! Noi il faceam de mult timp ca prajitura. Si acum ne-a venit ideea sa ii punem o crema la mijloc. Am fost inspirati pentru ca a iesit ceva bun!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani !
    Te astept cu o reteta de muffins sau cupcakes la concursul organizat pe blogul meu !
    http://www.bucatepealese.ro/concurs-razboiul-brioselor/

    RăspundețiȘtergere