Paine fara framantare

05:38 ime 0 Comments

Mie imi place mult painea. Mi-e teama ca incepe sa se si vada chestia asta:). Bine, nu-mi place orice paine. Imi place painea gustoasa, aia pe care poti sa o mananci goala, pentru ca e ATAT de buna. Cea mai buna paine pe care am mancat-o ever este painea facuta de vecina mea Andreea (TasteBazaar). Paine cu maia, bibilita 2 zile si coapta cu pricepere. E, eu n-am timp sa fac de-astea, dar profit cand mananc de la altii:)

Pana acum faceam paine la masina de paine. Painea nu iesea cine stie ce, dar procesul era rapid. Puneam ingredientele si masina facea treaba. Ma gandeam ca oricum e mai sanatoasa decat ce gasesc in comert. Foloseam masina de paine pentru ca cumva mi-a intrat in cap sa nu stiu/nu-mi place sa framant. Cativa ani mai tarziu masina de paine s-a stricat. Planuiam sa o repar, dar cred ca m-am razgandit. Pentru ca am descoperit reteta asta de paine.

Painea iese pufoasa si gustoasa si coaja e crocanta si ii place pana si fiicei mele fitoase care pana acum nu se atingea de painea facuta in casa. Ca sa citez "Mami, painea facuta de tine nu e buna". Nu pun la suflet si nici n-o las nemancata cand zice din astea, dar incerc sa imbunatatesc produsul ca sa-i fac pe plac. Ieri i-a placut.

Nu ma mai intind. Here it is:


Aveti nevoie de:
1 kg de faina
700g apa
15g de sare
45 ml ulei
10g de drojdie
un vas cu capac si cu peretii grosi care sa mearga la cuptor 
(eu am unul de fonta de la IKEA pe care il folosesc des la diverse)


Cum am facut? Am pus faina intr-un bol mare de tot. Peste am pus drojdia, sarea, apa usor calduta si uleiul. Am inarmat copiii cu 2 linguri de lemn si i-am rugat sa amestece. In acest timp eu m-am dat putin pe Facebook. N-au amestecat mult. 1 minut. Apoi s-au plictisit, dar era suficient oricum. Mi-a luat mie mai mult sa strang faina de pe jos. Trebuie sa ii invat sa faca si asta...

Compozitia asta am acoperit-o cu folie de plastic si un prosop si am uitat de ea vreo 3 ore. Timpul de dospire cica ar fi de o ora, dar eu chiar am uitat ca fac paine. Cand mi-am adus aminte aluatul meu crescuse mult. L-am mai amestecat putin tot cu o lingura, l-am reacoperit si l-am lasat sa mai creasca vreo 30 de minute. 



Dupa 30 de minute am rasturnat aluatul pe blatul infainat din belsug. Aluatul este moale si lolipicios lipicios. E nevoie de ceva faina ca sa se poata lucra cu el. Pentru ca oala pe care am folosit-o eu e mica am impartint aluatul in 2. Le-am apasat cu palmele in forma de dreptughi, apoi le-am impaturit in trei pe orizontala si pe verticala. Ca sa dau o forma de paine painii. Altfel faceam pizza. Am dat drumul la cuptor la maxim. Al meu duce cam la 240. Am bagat oala goala inauntru. Ea trebuie sa fie firbinte cand primeste painea. 

Painile modelate le-am lasat sa mai creasca acoperite pe blat pana cand s-a incins cuptorul. Atentie cand scoateti oala din cuptor, este extrem de fierbinte! Protejati-va mainile! Am transferat painea destul de greu in oala. Daca viitoare voi proceda altfel, adica o sa o pun la ultima dospire pe o hartie de copt, ca sa pot ridica hartia de colturi si sa pun painea direct in oala. A fost o adevarata avetura sa iau painea de pe blat. Se lipise si se prelingea in toate partile. 



Anyway, painea se coace 20 de minute cu capac si apoi inca 20 fara. La 240 de grade cum spuneam. A iesit delicioasa. Cu coaja crocanta si miez moale si pufoso-dens.


Scuzati va rog pozele tremurate. Le-am facut pe majoritatea cu copilul mic in brate, pentru ca vrea sa vada si el lucrurile de la inaltime. Mereu.

Eat responsibly!

You Might Also Like

0 comments: