Tort Amandina - Happy B-Day Lou!

12:58 ime 0 Comments

Bun asa! Weekendul asta a fost genial. Am fost la cel mai tare chef din viata mea, chef care a inceput linistit la ora 2 ziua si s-a terminat zbuciumat la 2 noaptea. Baby Lou a facut 1 an si am sarbatorit asa cum se cuvine. Sper doar sa sarbatorim si mai cu spor cand o face 2, 3....18 ani:) Sa ne tina salele sa mai dansam pe mese si sa facem sincron, sa ne tina mintea sa mai glumim si sa radem unii de altii:)

Si pentru ca nu se putea 1 an fara tort, am facut si tort, ca de-aia am un fel de blog culinar, nu? Ca sunt din placere bucatareasa. Si a iesit cum trebuie, daca nu chiar mai bine...din ce spune lumea ar fi cel mai tare tort pe care l-am facut pana in prezent (nu-i asa Bikere?). Nici nu avea cum sa nu fie bun, doar am pus in el 3,5 tone de unt!

Meritul nu a fost doar al meu...eu n-am facut decat sa ma documentez bine inainte si sa urmez retete testate de oameni priceputi ca Edith si Viorica. Tort bun a iesit si as putea spune ca si frumos, potrivit pentru veselia unui copil!


Ca sa ne apucam de treba avem nevoie de mai multe
Pentru blat
6 oua
200g zahar
30ml apa
30ml ulei
20g cacao
8 linguri de faina

Albusurile le batem spuma tare, ca pentru bezele. Adaugam zaharul si batem pana ce albusurile devin lucioase si tari. Peste punem galbenusurile frecate cu ulei si apa. Amestecam cu miscari largi de jos in sus sa nu se flostesca albusurile. Apoi punem faina amestecata cu cacao, treptat, amestecand la fel, de jos in sus cu o spatula de plastic (de preferat). Cand se uniformizeaza totul turnam in tava cu pereti detasabili si dam la cuptorul incins la 175C cam 30-35 min. Spre final dam focul mai tare, pe la 190C cam 5 minute. Sa nu va speriati ca nu am zis nimic de praf de copt. Nu trebuie. Blatul va creste uimitor de la albusuri. Cand e gata il scoatem si il lasam sa se raceasca.


Pentru crema
3 galbenusuri
150g zahar pudra
250g unt
3 linguri de cacao

Untul partial topit il amestecam cu zaharul pudra, dupa ce l-am mixat cateva minute singur inainte. Cand apreciem ca zaharul s-a topit de la atata mixat punem si galbenusurile si cacaoa si mixam bine cam 1 minut. 

Pentru sirop
400ml apa
200g zahar
2 plicuri de cappuccino cu ciocolata

Le punem intr-o craticioara si le fierbem cam 5 minute (dupa ce dau in fiert).

Ca sa montam tortul facem asa: scoatem blatul din forma si il taiem pe din doua. Punem prima parte inapoi in forma si insiropam. Punem crema, apoi al doilea blat si il insiropam si pe el. Daca vreti sa acoperiti tortul cu fondant nu exagerati cu siropul. Oricum baltul nu este uscat, asa ca nu-i bai daca puneti mai putin sirop.


Pentru decor
Fondant 
Maimutoi din zahar
50g unt
50g zahar pudra

Dupa ce tortul a stat la frigider cateva ore e gata de impopotonat. Eu am cumparat fondantul gata facut, odata cu figurinele de zahar de pe LumeaBasmelor.ro. Inainte sa punem fondantul pe tort, tortul se imbraca in crema de unt. Facem asta din unt partial topit mixat cu zahar pudra. Stratul trebuie sa fie subtire. Figurinele se lipesc de fondant cu apa. Inmuiem degetul in apa, punem pe figurina si apoi presam usor pe fondant. Si gata.

Reteta de tort am luat-o de la Edith si am facut-o cu incredere pentru ca stiam ca nu va da gres: Edith's Kitchen - Tort Amandina

Tort cu etaj am invatat sa fac de la Viorica. Are niste maxime minunatii pe site - Viorica's Cakes - Cum se face un tort cu etaj. Are niste tutoriale super despre cum sa faci torturi fitoase:)

Ziceam mai sus ca am gasit materie prima pe Lumea Basmelor. Greu i-am gasit. Au o gramada de lucruri. Mie mi-au livrat in 3 zile produsele (20 lei livrarea). Daca n-aveti ce face puteti sa faceti fondant voi. O reteta interesanta gasiti aici. Mi-am mai luat de la ei si cartoane pe care se pun torturile. Foarte utile la torturile cu etaj. Fara ele blatul de sus s-ar scufunda in cel de jos. 

A fost fun. Mai fac si cu alta ocazie, chiar daca si acum am febra musculara la maini de la intins fondant:) A, si ca sa fie clear, eu am facut doua torturi. Cantitatile din reteta sunt pentru unul singur:) Distrati-va intr-o zi cu reteta asta pentru cineva drag. Merita!

 I-a placut si lui Bast:)




You Might Also Like

0 comments: