Cheesecake cu afine - the best ever!!

05:10 ime 0 Comments

Nu ma lungesc cu povestirile pentru ca am treaba. Astazi am facut foietaje cu banane, tort pentru sora mea mov, pentru ca azi imbatraneste si acum fac aripioare picante la cuptor. Saptamana asta a fost una plina de retete si fotografii. Am material pentru cel putin o luna de postari. Sper sa postez mai des, dar va rog sa intelegeti ca I'm a superhero cook only by night...

De curand am facut cel mai bun cheesecake ever. Ma jur ca reteta asta si numai asta o voi folosi de acum inainte. A iesit cremos si alb ca niciun altul.


Pentru blat
90 g unt topit
140g biscuiti digestivi robotiti (adica maruntiti in robot:)

Pentru umplutura cu branza
900g urda (sau branza Philadelphia)
250g zahar
3 linguri de faina
esenta de vanilie
coaja rasa de la o lamaie
o lingura si jumatate zeama de lamaie
3 oua mari si un galbenus
200 ml smantana 

Pentru topping
300g afine
4-5 linguri de zahar
Toppingul este optional si poate fi diferit. Eu afine aveam in congelator, asa ca am pus afine.


Pornim cuptorul la 180C si pregatim tava. Facem blatul si il dam la cuptor 5-6 minute, apoi in scoatem si ne apucam de branzeturi. Punem urda in robot si o batem bine, pana devine cremoasa. Adaugam zaharul, faina si un praf de sare si amestecam la viteza mica pana se omogenizeaza. Continuam cu ouale si la final adaugam smantana, treptat, amestecand continuu, dar nu prea tare. Compozitia trebuie sa ramana oarecum aerata. La un moment dat adaugam si vanilia, coaja si zeama de lamaie...nu conteaza cand:)

Dam la cuptor la 240C cam 10 minute, apoi dam focul mic mic, cam la 160C si lasam vreo 25 de minute. Cand e gata, prajitura e putin aurie si mai tremura putin doar in centru. Oprim focul si lasam prajitura sa se racesca in cuptorul inchis, daca vreti sa fie mai coapta, sau intredeschis daca vreti sa fie mai cremoasa la mijloc. 

Toppingul il facem amestecand pe foc afinele cu zaharul pana se fac ca un gem. Bine, aici totul e relativ. Nu e o reteta exacta, e dupa cum va place. Puteti chiar sa puneti dulceata pe deasuprea, sau nimic.


Cat am asteptat sa se incarce pozele pentru postul asta (cam 15 minute cu netul meu mobil de DIGI) am iesit pe balcon. Vai, ce zi superba. E atat de multa lumina afara si parca respiri optimism! Iesiti si va plimbati daca e si la voi la fel:) 

You Might Also Like

0 comments: