Placinta cu cirese

12:24 ime 6 Comments

Bai, deci mie imi plac ciresele sa stiti. Mult! Sunt printre fructele mele preferate si pe cat de mult imi plac ele pe atat de mult nu inteleg rostul visinelor pe Pamanat. Adica nu inteleg de ce arata la fel cele doua cand una e dulce dulce si carnoasa si cealalta e acra, acra rau...adica nu inteleg de ce nu arata ca lamaia, visinele...doar asa ca sa te induca in eroare?

Ma rog, o fi lume care aprecieaza si visinele, dar sincer, fara zahar langa ele...nu merge domne'. Asa ca proaspat intrate in sezon, ciresele au intrat si in bucataria mea, intr-o prajitura. Si n-am facut economie. Am dezsamburit:) un kil intreg pana cand toata bucataria, hainele si fata mea erau acoperite de stropi mici de suc de cirese. Dar a meritat efortul, pentru ca iata minunatie de placinta:


Pentru asta am avut prin casa, iar ce n-am avut am cumparat:
unt - un pachet intreg
faina - 560g
galbenusuri - 4
zahar pudra - 5 linguri
ulei de floarea soarelui - 4 linguri
niste apa
100g zahar vanilat (sau zahar normal+esenta de vanilie)
aproximativ un kil' de cirese
2 mere Granny Smith (adica mere verzi)
o lingurita de amidon de porumb
putin lapte


Blatul l-am facut dupa deja de multe ori testata reteta de blat de tarta. O gasiti la reteta cu Tarta cu capsune. Daca imi iese mie va rog sa nu va fie frica si sa incercati, eu fiind un adevarat antitalent cand vine vorba de aluaturi.

Am folosit o tava cu pereti detasabili de tort de 24cm, ca de tarta n-am cu pereti detasabili (daca vreti sa-mi faceti vreun cadou asta e) si doar 3 sferturi din aluat. Da, am facut prea mult si mai am in frigider o bila care imi ajunge pentru inca o tarta. Premeditez ceva cu peste si broccoli:) Am intins prima parte din aluat si l-am copt gol...cu boabe de fasole in el, stiti deja...cuptor preincalzit la 190C, 20 minute cu boabe si inca 5 fara.


Ciresele fara samburi le-am amestecat cu merele fara coaja taiate cubulete si cu zaharul si le-am dat la cuptor acoperite cu folie de staniol cam 25 de minute tot la 190-200C. Cand le-am scos am scurs sucul intr-o craticioara si l-am amestecat cu o lingurita de amidon de porumb. Chestia asta se tine pe foc amestecand frecvent pana se ingroasa putin. Apoi se toarna peste amestecul de cirese pe care intre timp l-am pus in blatul deja copt. Placinta se acopera cu restul de aluat. Marginile se lipesc usor daca ungem aluatul cu putin lapte sau apa si presam bine. Avem grija sa taiem aluatul care e in plus, sa facem niste gaurele in mijloc sa iasa aburul, sa ungem cu putin lapte capacul si sa presaram cu o lingura de zahar. Mai dam la cuptor cam 25 de minute, sau pana cand capacul devine auriu. 


E bine sa aveti ceva frisca la indemana pentru servit si cateva cirese mai aratoase pentru ornat. Si invitati, pentru ca e mult pentru o persoana si nu va veti putea opri dupa o portie, sau dupa doua, sau dupa trei...si nu e bine pentru silueta...

You Might Also Like

6 comentarii:

  1. Sweet Jesus, cum arata! Si e si cu sirop asa muuult, nu? Gulp! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, siropul mi-a iesit mie mult ca in reteta originala era fara sirop...dar daca stau bine sa ma gandesc in reteta scria ca se pune sirop peste cirese, deci era normal sa aiba...ca n-avea unde sa se duca:)

      Ștergere
  2. Wow....un deliciu total:)!!!!!O reteta superba!!!!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, a fost foarte bun. Si merge acum ca ciresele sunt la moda:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai asta e si blasfemia buna a tartei! :)) Siropul ala! Ah, inghit iar in sec! Gulp!

    RăspundețiȘtergere